Okay, det er grillsæson og det er dejligt. Det betyder nemlig sommer, varme og hyggelige stunder på terrassen.
Du har nok fundet grillen frem og allerede været forbi slagteren for at tømme hans køledisk. Grill er lig med kød, og det ved vi, men man kan ikke kun spise sig mæt i rent kød. Okay, det smager super lækkert, men det bliver alligevel lidt for træt at tygge sig gennem. Hvad skal du mon finde på af tilbehør til grillmaden?
Du sidder måske fast i det samme tilbehør, og mangler inspiration til nye salater og andet tilbehør til grillmaden. Det er du ikke ene om, for vi danskere har en tendens til at lave det samme hver gang vi griller. Derfor har vi samlet nogle lækre og nemme opskrifter til dig – og her finder du helt sikkert noget for enhver smag.
Du kan finde flere tips og tricks her.
Indholdsfortegnelse
Salater til grillmad
1: Sommersalat med frugt og bær
Ingredienser – 4 personer
- En pose spinatblade
- 1 avocado
- ¼ vandmelon
- En god håndfuld blåbær
- Pinjekerner til smag og pynt
Fremgangsmåde – 15 – 20 minutter
- Kom lidt olie på en pande og svits pinjekernerne ved middel varme til de får lidt farve.
- Tag pinjekernerne af panden, læg dem på en tallerken med lidt køkkenrulle og lad dem køle.
- Vask spinatbladene, tør dem godt af for vand, og kom dem i en skål.
- Skær vandmelonen og avocado i mindre stykker og kom dem op i skålen til spinatbladene.
- Pynt med blåbær og pinjekerne.
Denne salat står fint uden dressing. Du kan eventuelt drosle lidt olivenolie over den.
Passer bedst til
- Oksekød
- Kylling
- Svinekød
2: Spidskålssalat med radiser og rygeost
Kunne du godt tænke dig grillet fisk til aftensmad, så vil denne salat helt sikkert falde i god smag hos dig. Det er for det første en nem salat, der ikke kræver meget at lave, og så giver rygeosten lige det ekstra. Rygeosten kommer i fint selskab med den lidt pikante radise og syrlige citron, hvilket sørger for en lækker smagsoplevelser som passer rigtig godt til en grillet fisk – en perfekt salat til grillmad.
Ingredienser – 4 personer
- 1 spidskål
- Cirka 100 gram radiser
- 150 gram ærter – gerne friske
- 175 gram rygeost
- ½ – et helt bundt purløg
- Et surmælksprodukt – for eksempel natural yoghurt eller skyr
- Citron
- Salt og peber
Fremgangsmåde – 10 – 15 minutter
- Spidskålen snittes fint, radiserne skæres i tynde skiver og purløgen hakkes i små stykker.
- Bland grøntsagerne sammen.
- Surmælksproduktet, rygeost og citron blandes med salaten og smages til med salt og peber.
- Pynt med at drysse purløg ud over salaten.
Passer bedst til
- Makrel
- Laks
3: Bønnesalat
Det super sunde og velsmagende valg. Men den kan mere endnu, for den er meget enkelt og let at lave. Til denne salat er friske bønner bedst, og har man nogle i sin have vil det være oplagt at bruge dem, ellers kan det sikkert fås i dit lokale supermarked. Hvis det ikke er muligt at opstøve friske bønner, kan bønner fra frost sagtens bruges. Vi er i hvert fald ret vilde med at anvende denne salat til grillmad.
Ingredienser – 4 personer
- 500 gram grønne bønner
- 2 rødløg
- 100 gram feta eller salatost
Dressing
- 2 spiseskefulde olivenolie
- 2 fed pressede hvidløg
- Salt og peber
Fremgangsmåde
- Bring en gryde i kog – salt gerne vandet.
- Damp bønnerne i en sigte over det kogende vand til de er møre.
- Når bønnerne er møre, hælder du iskoldt vand over dem for at stoppe at de koger videre. Lad dem ligge i sigten så de kan dryppe af.
- Skær bønnerne ud i mundrette bider og rødløg i tynde skiver – kom det i en skål.
- Dressingen røres sammen: Olie, hvidløg, salt og peber. Hæld den over bønnerne.
- Pynt salaten med feta.
Passer bedst til
- Denne salat passer til stort set alt slags kød.
Tilbehør til grillmad
1. Grillede majskolber
Den klassiske, men hvorfor ikke spice den lidt op med nogle krydderier og en dressing? Vi er i det mexicanske hjørne, så hvorfor ikke holde lidt fiesta med noget god mexicansk inspireret grillmad og en Corona dertil. Det er en super nem ret at lave, og det smager drøn lækkert. Velbekomme, eller skal vi sige !Buen Provecho.
Ingredienser – 3 personer
- Minimum 3 majskolber
- Saltet smør
Dressing
- 100 gram cremefraicher – gerne 18%
- 25 gram smuldret feta
- 1 teske hvidløgspulver eller frisk hvidløg
- En knivspids chilipulver
- Saften fra en båd lime
- Salt og peber
Fremgangsmåde – 20 minutter
- Start med at læg majskolberne (med blade på) i blød i minimum 40 minutter.
- Derefter trækker du bladende – vær forsigtigt – tilbage og fjern da de lyse hår på kolberne.
- Smør majskolberne ind i smør og fold bladene om kolben igen
- Grill dem ved medium varme i cirka tre minutter.
- Alle ingredienser i dressingen røres sammen, og smages til med salt og peber.
- Træk bladende tilbage på den grillede majskolbe – du kan eventuelt samle bladene i bunden med en lille elastik.
- Læg dem på et fad, hæld dressingen over og pynt med frisk koriander, lime og chiliflager.
Den passer bedst til
- Oksekød
- Svinekød
2. Coleslaw
Vi kan godt lide en coleslaw der er en blanding af syrlig, sød og skarp. En coleslaw er perfekt som tilbehør til grillmad og den kan sagtens holde sig nogle dage i køleskabet. Det smager også godt som frokost.
Coleslaw er både god til røgede ben, i en burger med pulled pork eller blot som tilbehør.
Ingredienser – 4 personer
- ½ hvidkål eller spidskål
- 4 gulerødder
- Eventuelt kan du spice din coleslaw med fennikel
Dressing
- 4 spiseskeer cremefraiche – gerne 18%
- 2 spiseskeer hvidvinseddike
- 2 spiseskeer sennep (dijon eller sød – op til dig)
- 1 spiseske citronsaft (Kan udelades)
- Salt og peber
Fremgangsmåde – 40 minutter
- Kålen, gulerødder og fennikel snittes og skæres i tynde strimler – du kan eventuelt
- Alle ingredienser til dressingen røres sammen og smag det til.
- Vend alle grøntsagerne i dressingen – lad det gerne trække et par timer i køleskabet.
Passer bedst til
- Pulled pork
- Pølser
- Røgede ben
3. Græsk-inspireret kartoffelsalat
Vi kender den alle – det er en ægte klassiker, og er også en af de retter vi danskere ofte serverer som tilbehør til grillmad. Det smager også godt, men når man har fået kold kartoffelsalat de sidste mange grillaftener, kan man godt køre lidt død i det. Derfor har vi fundet et godt alternativ til den traditionelle kartoffelsalat, og er taget et smut til de varme himmelstrøg i Grækenland.
Ingredienser – 4 personer
- 600 gram små kartofler
- 1 rødløg
- 2 forskellige farvede peberfrugter
- Cirka 75 gram feta eller salatost
- Et par oliven
- 2 spiseskefulde olie – gerne olivenolie
- 2 teskefulde frisk eller tørret oregano
- En håndfuld frisk persille
- Salt og peber
Fremgangsmåde – 45 minutter
- Skrald de små kartofler og halver dem
- Put dem i en pose
- Hæld derefter oregano, olie, salt og peber i posen med kartofler og ryst det godt sammen.
- Kom posens indhold på en bageplade med bagepapir og sæt det ind i ovnen i cirka 15 minutter ved 200 grader varmluft.
- Pil løget og skær det i både
- Peberfrugten skæres i nogle fine strimler
- Kom peberfrugt og løg i samme pose du brugte til kartofler – ryst godt og tilsæt eventuelt lidt ekstra olie og krydderier.
- Tag kartoflerne ud af ovnen, skub dem til side og læg peberfrugt- og løgblandingen på samme plade og sæt det tilbage ind i ovnen igen. Giv det cirka 15 – 20 minutter til kartoflerne er blevet gyldne og grøntsagsblandingen er mør.
- Servér det i en skål eller på et flot fad og pynt retten med oliven, feta og persille.
Du kan eventuelt vælge at lave en dressing til den varme salat – gerne en olie-eddike dressing eller en tzatziki.
Passer bedst til
- Lam
- Kylling
- Oksekød