Tænd op i bålet, find en pind til jeres snobrød, afbark den og få jer en dejlig og hyggelig oplevelse sammen. Er dine børn store nok, kan de let være med i hele processen – de vil helt sikkert elske både at være med til at ælte dejen, snitte pinde til snobrød og tænde op i bålet.
Vi har netop samlet nogle opskrifter på snobrød herunder, så jeres bålhygge er garanteret. Det er hyggeligt at lave mad over bål, uanset om der er tale om de simple snobrød eller mere avanceret madlavning med en bålgryde. Du kan se en oversigt over de bedste bålgryder i test her.
Opskrifter på snobrød
Indholdsfortegnelse
Opskrift #1: Almindeligt snobrød
Det klassiske, super enkle og nemme opskrift på snobrød.
Ingredienser – 10 styks snobrød
- 25 gram gær
- Cirka 500 gram hvedemel
- 3 deciliter lunkent vand
- 1 teske groft salt
Fremgangsmåde – cirka 1 time – 1 time og 30 minutter
- Smuldr gæren og rør det ud i vandet til det er en grålig flydende masse.
- Tilsæt salt og kom hvedemelet i lidt efter lidt.
- Ælt dejen grundigt.
- Lad dejen hæve i cirka 30 minutter.
- Når dejen har hævet, rulles den ud nogle tynde pølser.
- Smør snobrødspinden med smør eller olie. Rul dejen rundt om pinden til snobrødet – hertil kan i lade snobrødsdejen hæve i 20 – 30 minutter ekstra.
- Bag nu brødene over bålets gløder til de er gyldne og færdigbagte – tager cirka 20 – 30 minutter.
Opskrift #2: Grove snobrød
Ønsker du, at jeres snobrød skal være lidt grove, er denne opskrift på snobrød lige til – og så smager den fantastisk.
Ingredienser – cirka 12 styks
- 50 gram gær
- 4 deciliter lunkent vanD
- 200 gram grahamsmel
- Cirka 300 gram hvedemel
- 1 spiseskefuld salt
- 1 spiseskefuld sukker
- 1 teskefuld tørret basilikum – kan udelades
Fremgangsmåde – cirka 2 timer
- Rør gæren i det lune vand-
- Kom sukker, salt og basilikum i.
- Tilsæt grahamsmel
- Rør hvedemel i gradvist og ælt snobrødsdejen godt.
- Herefter skal dejen hvile i cirka en time, tildækket.
- Når dejen har hvilet, æltes den godt og grundigt, hvorefter den deles ud i 12 lange, tynde pølser.
- Sno dejen rundt om det afbarkede område på snobrødspinden
- Bag snobrødene over bålets gløder til det er færdigt – huske at vende det jævnligt.
Opskrift #3: Langtidshævet snobrød
Har I planlagt i god tid, at I skal have snobrød, er en langtidshævet dej eller en koldhævet snobrødsdej en god idé. Den er super let at lave, og tager ikke lang tid. Denne snobrødsdej kan med fordel stå natten over i køleskabet.
Ingredienser – cirka 10 – 12 snobrød
- 25 gram almindelig gær eller tørgær
- 1 liter koldt vand
- 1,5 spiseske salt
- 3 spiseskefulde olie
- Cirka 1,5 kilogram hvedemel
- Du kan eventuelt skifte noget af hvedemelet ud med en anden melsort
Fremgangsmåde – cirka 30 minutter
- Gæren smuldres i en skål.
- Kom det kolde vand og salt i – rør det sammen.
- Tilsæt hvedemel lidt ad gangen.
- Tilsæt olien når snobrødsdejen har en grødet konsistens
- Kom det sidste hvedemel i lidt ad gangen til snobrødsdejen har en sej konsistens.
- Dæk skålen med snobrødsdej i med folie og kom den køleskabet.
- Cirka 1 time før du skal bruge snobrødsdejen, tages den ud af køleskabet.
Opskrift #4: Snobrød med bagepulver / snobrød uden gær
Denne opskrift på snobrød er til dig, der måske har glemt at købe gær, eller blot ikke ønsker at bruge gær. Dejen er også super nem at lave i god tid.
Ingredienser – cirka 12 styks
- 2 teskefulde bagepulver
- Cirka 300 gram hvedemel
- 50 gram smør
- 2 deciliter mælk
- 1 teskefuld salt
- Eventuelt kom 0,5 deciliter olie i
Fremgangsmåde – cirka 25 minutter
- Bagepulver, mel og salt blandes og røres sammen.
- Kom eventuelt lidt olie i.
- Ælt dejen godt.
- Denne dej behøver ikke hæve.
- Rul snobrødsdejen ud i cirka 12 lange tynde pølser.
- Kom snobrødsdejen på en pind og bag den over bålets gløder.
Opskrift #5: Glutenfri snobrød
Er du eller en i familien allergisk over for gluten, så bare rolig, I kan sagtens lave snobrød. Vi har fundet en opskrift på glutenfri snobrød, som er ganske nem at lave, og så smager den også godt.
Ingredienser – cirka 10 styks
- 5 deciliter lunt vand
- 50 gram gær
- 100 gram glutenfrie havregryn
- 200 gram sorghummel eller fuldkornsrismel
- 100 gram majsstivelse
- 100 gram majsmel
- 2 spiseskefulde fiberhusk
- 0,5 deciliter olivenolie
- 1 teskefuld salt
Fremgangsmåde – cirka 2 timer
- Rør gæren ud i det lune vand.
- Kom fiberhusk i og rør det grundigt ud til det bliver til en tyk gelemasse – brug gerne en røremaskine på høj hastighed, så fiberhusken ikke klumper. Massen skal røres til den ikke længere hænger fast på dine fingre.
- Derefter skal massen hvile i cirka 10 minutter.
- Mens fibermassen hviler, kan du blande de tørre ingredienser sammen i en skål.
- Kom gradvist lidt mel i fibermassen (Den skal nå at optage melet).
- Tilsæt da olivenolien sammen med melet – rør det ved medium eller lav hastighed på røremaskinen.
- Nu hvor al melet er kommet i, skal du røre snobrødsdejen ved høj hastighed – cirka 8 – 10 minutter.
- Dejen skal hvile i 30 minutter eller mere – ønsker du, at langtidshæve snobrødsdejen skal du blot moderer mængden af gær.
- Tag gerne lidt mel med ud til bålet, hvis din snobrødsdej klistrer til hænderne.
- Nu er den klar til at komme på en pind og blive bagt over bål – det kan forekomme, at denne type snobrødsdej, tager lidt længere tid at bage end en almindelig snobrødsdej.
Opskrift #6: Spejder-snobrød
Denne her er til dig, der har lyst til at eksperimentere lidt eller udfordre en i familien eller en af vennerne. Det behøver ikke at være helt vildt, men det kunne være en sjov idé og endda lærerigt for børnene – udnyt da naturen der er omkring jer, find noget sjovt, hak det ind i den snobrødsdej i ønsker at lave og oplev en helt ny smag. Du får her en oversigt til inspiration – husk at sørg for, at det noget I må spise, så ingen får ondt i maven.
- Mælkebøtte
- Skovsyre
- Skvalderkål
- Basilikum
- Timian
- Rosmarin
- Bær der moses
- Alle mulige former for ukrudt
Lækre og velsmagende varianter af snobrød
Skal din snobrødsdej anvendes som aftensmad eller lignende, kan den sagtens piftes lidt op med forskellige ingredienser, så det bliver til et helt måltid. Vælg en opskrift på snobrød og få lidt inspiration til hvad i kan anvende som tilbehør til jeres snobrød – velbekomme.
Syltetøj til dit snobrød
Det bliver lidt dessertagtigt men det smager super lækkert. Bag brødet og dyp eller smør det med syltetøj.
Pølser til dit snobrød
Du kan meget let enten grille en pølse på en pind over bål, eller putte en pølse ind i brødet, så det bliver til en hotdog. Vi vil anbefale, at du køber nogle små pølser, hvis du vil lave en fransk hotdog over bål, da de bliver hurtigere færdige. Alt du skal gøre er, at anskaffe en lidt tykkere pind der selvfølgelig afbarkes. Sæt pølsen helt tæt ind på pinden og kom lidt mere snobrødsdej end ellers rundt om pølsen. Server med ketchup, sennep, remoulade eller hvad der lige falder i jeres smag.
Smeltet ost til dit snobrød
Det smager altså godt! Vælg en ost du synes smager godt, og kom den ind i snobrødsdejen ligesom med pølsen. Du kan selvfølgelig også bare komme det på brødet efter det er bagt færdigt, hvis du er mere til det.
Skinke eller bacon til dit snobrød
Du kan også komme skinke eller bacon ind i dit snobrød, eventuelt sammen med osten. Det kan være en god idé, at du anvender bacon i tern og ruller den ind i dejen når. Mmmh, det er velbehag for dine smagsløg.
Pesto til dit snobrød
Kom pestoen ned i hullet i dit bagte snobrød, så det ikke flyder helt ud. Pesto i et snobrød sammen med skinke er også en god og velsmagende mulighed.
Skumfiduser eller chokolade til dit snobrød
Snobrød kan sagtens bruges som en dessert, og tænker I, at det er netop det I gerne vil lave til aftenhyggen, kan i med fordel putte lidt sukker i snobrødsdejen. Kom chokoladen eller nutella ned i det nybagte snobrød mens det stadig er varmt, så det smelter – mums!
Skumfiduser er klassiker når det kommer til bål og åben ild. Man kan sagtens købe små skumfiduser, som kan komme ned i det lune og nybagte brød, ellers kan du klippe de store skumfiduser over, så de lige passer ned i snobrødets hul – igen, mums!