Guide til udendørsbelysing: Sådan vælger du den rigtige belysning udenfor

Udendørsbelysning har flere forskellige funktioner – det skal give lys til orientering og sikkerhed, ligesom det skal bidrage til at skabe den helt rigtige stemning i haven.

Hvilken funktion har udendørsbelysning?

Udendørsbelysning har flere forskellige funktioner, og det er vigtigt, at dit valg af lamper beror på den primære funktion. Ofte har vi en tendens til at vælge det, vi plejer – det er dog ingen god idé, da du i stedet bør vælge din lampe på baggrund af det rum, du ønsker, det skal skabe.

Det samme er tilfældet, hvis vi overtager en bolig. Ofte lader vi de lamper, der er opsat i forvejen, blive hængende i stedet for at tage dem op til overvejelse. I mange tilfælde vil du kunne skabe et langt bedre udemiljø, hvis du vælger en anden form for belysning.

Skab stemning med udendørsbelysning

Udendørs belysning er et fremragende middel til at skabe stemning omkring din bolig i de timer, hvor det er mørkt. Samtidig er der dog også nogle helt basale funktioner det skal have – at skabe orientering og give sikkerhed.

Derfor bør du bruge tid på at overveje, hvilken type lys du har behov for. Du bør vælge din lampe efter, hvordan lyset lever op til den funktion, lampen skal have – og altså ikke, hvordan lampen er udformet.

Haven er opdelt i forskellige rum

Hvis du har svært ved at finde ud af, hvordan du skal gribe opgaven an, når du skal have nye lamper til haven og udearealerne, bør du anskue haven som et areal, der udgøres af forskellige rum. Det handler om at finde havens rum, hvorefter du kan vælge belysning på baggrund af disse.

Har du en lille hyggekrog, er det langt mere optimalt med hyggelig belysning frem for en stor lampe, der lyser det hele op. I forbindelse med indgangspartiet og garagen er det derimod væsentligt, at lampen kan skabe ordentligt lys, så du kan se, hvad du laver, når du befinder dig der.

Hvilke typer af udendørslamper findes der?

Udendørsbelysning skal primært lyse op, så du kan se, hvad du foretager dig, når det er mørkt. Der findes dog også udendørslamper, som er med til at skabe en effekt – eksempelvis hvis der skal være dæmpet belysning, når I nyder et koldt glas rosé på terrassen i de sene aftentimer.

Herunder følger en oversigt over de forskellige muligheder, du har, når du skal vælge udendørsbelysning til haven, garagen eller et andet udeareal. Du får samtidig et par tommelfingerregler, som du kan gøre brug af, når du skal vælge belysning.

Spredt lys

Spredt lys – eller diffust lyst – egner sig til generel belysning i eksempelvis haven, gården eller omkring indgangspartiet til boligen. Her er flere forskellige lampetyper, du kan vælge mellem – eksempelvis lamper med skærm eller lamper til muren.

Koncentreret lys

Koncentreret lys egner sig til de steder, hvor du skal kunne se et lille område tydeligt – eksempelvis ved hoveddøren, skuret eller garagen. Herudover egner det sig også til lys på postkassen, navneskiltet eller husnummeret. Koncentreret lys kan være en lampe med massiv skærm eller spots.

Nedadrettet lys

Nedadrettet lys markerer et område – eksempelvis ved indgangen til haven eller omkring stier og trapper. Det kan være lamper, som er placeret lavt, solcellelamper eller lamper på muren.

Opdarettet lys

Opadrettet lys fungerer som supplerende belysning eller effektbelysning, som er med til at skabe stemning. Det kan eksempelvis være lamper på muren, spots eller lamper, der er sunket ned i jorden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like