En regnvandsfaskine opsamler regnvand, hvorefter den leder det direkte ned i jorden. Det er med til at aflaste kloaksystemet, hvis der kommer et kraftigt regnskyl, og dermed har du mulighed for at spare udgiften til at koble dit afløb til kloakken.
Må jeg bygge min egen regnvandsfaskine?
Hvis du ikke ønsker at investere i en faskine, kan du i stedet bygge din egen. Det er tilladt at etablere din egen regnvandsfaskine med tilløbsrør ved beboelseshuse, carporte, udhuse og garager, så længe den ikke bliver koblet på kloakken. Skal den kobles til kloakken, skal du have en autoriseret kloakmester til at stå for det.
Det er dog vigtigt, at du gør arbejdet ordentligt, hvis du planlægger at etablere en faskine på egen hånd. Først og fremmest skal du underrette kommunen, og her skal du angive, hvor den skal etableres. Opfører du en tilbygning, hvor du planlægger at lede regnvandet fra det nye tag til en regnvandsfaskine, skal du beskrive, hvor faskinen er placeret, når du ansøger om byggetilladelse.
Du kan desuden også kombinere faskinen med en regnvandstønde, hvis du vil opsamle regnvand. På den måde kan du genbruge regnvandet, og det er et godt tip til at mindske dig og din families klimaaftryk.
Hvor stor skal faskinen være?
Hvis faskinen skal fungere ordentligt, er det vigtigt, at du bygger den i en ordentlig størrelse, som er optimal i forhold til den mængde regnvand, den skal kunne romme. Faskinens evne til at dræne vand er afhængig af dens lodrette berøringsflade med jorden, fordi vandet siver ind igennem siderne på den. Det er derfor en god idé at lave en smal faskine med en stor lodret overflade.
Når du har fundet ud af, hvor stor faskinen skal være, skal du efterfølgende finde ud af, hvor den skal placeres. Her er der nogle grundregler, som det er værd at være opmærksom på. Først og fremmest skal du være sikker på, at den er placeret på et område, hvor der er fald væk fra bygninger på grunden – og den skal placeres tæt på en brønd, hvis den skal tilkobles.
Guide: Sådan bygger du din egen regnvandsfaskine
Herunder følger en guide til, hvordan du opfører din egen regnvandsfaskine på din grund. Det er forholdsvist simpelt, men det er vigtigt, at du følger guiden nøje, hvis du ønsker det bedste resultat – og så er du også sikker på, at den er lovlig, hvis du følger guiden. Det er dog altid en god idé at forhøre dig hos din kommune, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har tilladelse eller ej.
- Start med at dele faskineblokken i halve, så du får en større lodret overflade på siderne, som vandet kan sive ind af.
- Stil faskineblokkene på det sted, hvor faskinen skal opføres, og sørg for at afmærke siderne. Gør efterfølgende plads til omkring 10-15 centimeter langs siderne, så du har plads at arbejde på.
- Grav et hul til faskinen, som den efterfølgende skal sænkes ned i. Du bør grave dybere end én meter, men det er vanskeligt at give en eksakt dybde, da det afhænger af jordforhold og grundvand.
- Stamp jorden godt til, når du har gravet hullet, så du er sikker på, at det ikke falder samme efterfølgende.
- Læg en fiberdug i bunden af hullet, så sand og jord holdes ude af faskinen.
- Læg faskineblokkene ned ovenpå fiberdugen efterdølgende og montér tilløbsrøret til tagbrønden.
- Montér tilløbsrøret på faskinen, så det er tilsluttet brønden.
- Pak fiberdugen tæt pm både faskine og tilløbsrør.
- Fyld efterfølgende sand rundt om din faskine og sørg for at stampe det godt. Sidst lægger du et lag af jord for at gemme faskinen væk, og du kan eventuelt også så nyt græs, da det ikke anbefales at have belægning over en faskine.