Vores hjem er vigtigt for os danskere, og det giver også god mening. Det er her, man skal slappe af, føle sig tryg og tilbringe en masse tid med familie og venner. Tit og ofte er det også stuen, der bliver samlingspunktet i forbindelse med de fleste anledninger. Ens hjem betyder meget og er en form for statussymbol – det er netop hér, du har din base, og dit hjem er med til at danne fundamentet for et velfungerende liv.
Nogle finder det nemt at indrette sit hjem, hvor andre synes, det noget mere uoverskueligt. Dog er det vigtigt for mange, at hjemmets indretning afspejler ens personlighed, rummer kvalitet og hygge. Men hvilke farver, møbler og materialer skal man vælge? Det kan være svært, så læs med her, indret stuen og bevæg dig udenom disse fem typiske fejl, vi begår, når vi, indretter vores stue.
Indholdsfortegnelse
Nummer 1: Alle møbler placeres op ad væggen
Mange placerer deres møbler op ad vægge. Her får de ikke luft og langt de fleste møbler er altså ikke grimme bagpå. Det er en klassisk fejl, som mange danskere begår, og det er ærgerligt, da det let er med til at skabe et lidt klodset udtryk. Ved at flytte dine møbler nogle centimeter ud fra væggen, skaber det mere luft, dermed kan de også bedre ånde, og du vil se dine møbler fra en anden og lettere vinkel.
Ønsker du at rykke rundt på din nuværende stue, og har en del plads, så prøv enten blot at flytte dine møbler 30 – 50 centimeter ud fra væggen, eller ryk helt rundt således du skaber passager mellem dine møbler. Dine møbler skal gerne være minimum 10 – 20 centimeter fra et vindue og der må gerne være cirka 30 centimeter mellem hvert møbel.
Indret stuen med mere luft bagtil og du vil opleve, at det skaber en anden og mere rummelig stemning.
Nummer 2: Alt er hvidt, og du kommer intet på væggene
En klassisk fejl mange danskere laver, er at alt, er hvidt. Det er selvfølgelig smag og behag, om man ønsker, at alle ens vægge skal være hvide, men hvorfor ikke prøve at være lidt modig med en enkelt farvet væg?
Der er ingen, der siger, at du skal male væggen i neonfarver – vælg for eksempel en afdæmpet farve der passer til dine møbler, og hvad du ellers har i din stue. En væg der er farvet, er med til at skabe en fed stemning og en hyggelig atmosfære. Bliver du træt af farven, kan du altid male den over.
En anden typisk fejl mange begår, når stuen, skal indrettes, er at glemme at hænge noget på væggene – det kommer hurtigt til at ligne en arbejdsplads. Brug endelig mere vægkunst, udfordre din fantasi og vær ikke bange for at det ikke ligner andres hjem. Hertil har du mange muligheder; indret stuen ved at hænge nogle familiebilleder op, en flot plakat eller køb dig et kunstværk.
Du kender måske endda en kreativt anlagt person, der kan finde ud af at svinge en pensel – på den måde bliver det mere personligt, og er med til at skabe liv i din stue.
Nummer 3: Du glemmer at planlægge, inden du indretter stuen
Du har sikkert allerede besluttet dig for, at der skal ske noget nyt med din stue, og har i den sammenhæng gjort dig nogle overvejelser i forhold til lys, plads og funktionalitet. Men, kommer det nu også til at virke i praksis?
Vi anbefaler, at du sætter dig ned, danner dig et overblik, og laver en plan, inden du påbegynder at indrette stuen. Eventuelt kan du tegne den i målestoksforhold – og lav gerne flere planer til sammenligning.
Det er især en god idé, hvis du har tænkt dig at investere i nye møbler – dermed kan du også se, om de reelt kommer til at passe ind, eller du skal nøjes med en mindre sofa. Du vil jo helst ikke ende med en klodset og rodet stue.
Nummer 4: Du kopierer et boligmagasin
Det ser flot ud i bladet, og derfor tyer du til det velkendte boligmagasin for inspiration. Eller du har måske set en butiksudstilling, eller en andens hjem du synes var flot. Det er der heller ikke noget galt i. Der det oftest fejler for danskerne er, at de nærmest direkte kopiere magasinet, udstillingen eller den andens hjem.
Det bliver ikke personligt! Tænk da i stedet på at se på sammensætningen af farver, forskellige materialer og hvordan det spiller sammen – hvad kan du godt lide? På den måde ender det heller ikke med, at dine gæster tror de er trådt ind i IKEA. Indret stuen så den afspejler dig og din personlighed – og ikke andres.
Selvom du endelig ikke må have for meget i din stue, da det skaber rod, må du gerne finde nogle personlige ting, som definerer dig som person. Køb eksempelvis et lammeskind (fås hos Billigtlammeskind.dk), som kan ligge i sofaen, vælg nogle gode bøger til en hylde eller noget helt tredje. Det vigtigste er, at hjemmet bliver personligt.
Nummer 5: Du roder og gemmer på alt for mange ting
Den er svær – hvad skal du gemme og hvad skal du smide ud? Det er vi mange, der har svært ved at finde hoved og hale i. Ofte sker det, at vi gemmer alting, da vi ikke kan overskue at tage stilling til det.
Du bør her overveje, hvilke argumenter du anvender i forbindelse med den givne ting – har den ligget i en skuffe i flere år, bør du så ikke skille dig af med den? Det kan godt være, at den stadig virker, eller at dine børn kan få gavn af den om 10 år, meeen, roder den egentlig ikke bare?
Vi vil råde dig til, at du gør dig nogle overvejelser i forhold til dine prioriteringer – har du mange ting, skaber det helt sikkert rod. Dermed bliver det hurtigt svært, at finde de ting du har, og så køber du nyt når du mangler.
Oftest ender en stor del af ens rod også i stuen. Det kan være med til at gøre det uoverskueligt at indrette stuen, således det skaber en hyggelig og rolig atmosfære.
PS: Rod og rengøring er heller ikke en sjov kombination.