Fra frø til plante: Sådan sikrer du, at dine tomatplanter giver en god høst

I denne artikel følger en række gode råd til, hvordan du planter og plejer dine tomater, så de giver dig den ultimative høst over sommeren.

Sammen med agurker er tomater den foretrukne grøntsag at dyrke selv for os danskere – og det er der god grund til. Tomatplanter er forholdsvist nemme at dyrke, og de producerer mange frugter i løbet af én sæson. Det kræver dog alligevel, at du passer og plejer dine tomatplanter, så de holder sig sunde og stærke.

Sådan planter du tomatplanter

Tidspunktet for, hvornår du bør plante dine tomater, afhænger af, hvorvidt du planter selve planten eller blot planter et tomatfrø. Vælger du at plante et tomatfrø, skal du gå i gang tidligere på året, end hvis du planter tomatplanterne.

Som tommelfingerregel bør du sætte dine tomatplanter i forspiring omkring otte uger før, de skal plantes ud. Det betyder, at du bør begynde at forspire dine frø i starten af marts, så du kan plante dem ud i midten af maj. Hvis der er tale om frilandstomater, bør du begynde at forspire dem først i april, så de kan plantes ud først i juni.

Uanset, hvilken form for tomater, der er tale om, skal du sikre dig, at de først plantes ud, når der ikke længere er risiko for nattefrost. Tomater tåler ikke frostgrader, og det vil med garanti resultere i, at de dør, så du ikke får noget udbytte af dem.

Sådan forspirerer du tomatfrø

Du skal typisk sætte dine tomatfrø til forspiring i begyndelsen af marts i en spirebakke eller i et minidrivhus. Det er en god idé at vælge så- og priklemuld til forspiring, da det holder bedre på fugten, ligesom det er mere varmt og porøst end andre jordblandinger.

Når du har sået dine tomatfrø, skal du dække dem til med jord. Tryk jorden let til, men sørg for, at den ikke bliver for komprimeret. Sørg for, at bakken eller minidrivhuset placeres på et sted, hvor der er lunt – og placér dem gerne i en hvid plastikpose, indtil frøene begynder at spire.

Fjern plastikposen igen, når frøene er begyndt at spire. Det sikrer, at de får masser af lys, så de kan vokse sig større. Når tomatplanterne begynder at få blade, skal du prikle dem over i en potte eller beholder. Her skal de placeres på et køligere sted, hvor der er omkring 16-18 grader.

Sådan passer du dine tomatplanter

Når du har udplantet tomatplanterne, er det vigtigt, at du sørger for at vande dem grundigt. Sørg for, at de vandes rigeligt og regelmæssigt, år de vækster, da det sikrer bedre og mere velsmagende tomater. Det gælder med stort set alle planter, da det er bedst at vande rigeligt på samme tid frem for at sjatvande fra tid til anden.

Det kan desuden være en god idé at strø barkflis omkring planten, da det giver jorden bedre mulighed for at holde på jorden. Herudover bør du sørge for at gøde dine tomatplanter, og det er en god idé at anvende drivhusgødning, hvis du planter det i et drivhus – eller tomatgødning, der er perfekt egnet til tomater.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like