Blomsterbed i haven: Sådan anlægger du et smukt blomsterbed

Et blomsterbed er smukt, og så er det med til at skabe liv og rum i haven. Se her, hvordan du anlægger et smukt blomsterbed i din have.

For mange er ens have et frirum, som ihærdigt benyttes i løbet af sommerhalvåret. De fleste af os kan nok blive enige om at et smukt, farverigt blomsterbed pynter i ens have, og ser skønt ud.

I denne artikel kan du finde inspiration, til hvordan du får et eller flere blomsterbede der komplementerer hinanden og resten af din haves beplantning – det må jo gerne være det perfekte frirum for dig.

Blomsterbed hele året

Ved at være ude i god tid kan du med perfektion forlænge blomstringen af dine blomster. Start derfor i februar eller marts måned med at planlægge og anlægge dit blomsterbed. Det handler om hvor blomsterbedet placeres mest hensigtsmæssigt, type af blomsterbed og dets opbygning.

Du skal hertil overveje hvilke blomster du vil plante – vælg nogle der blomstrer tidligt på sæsonen, i maj og juni og nogle der blomstre i sensommeren, august og september. 

Det er svært i et land som Danmark, at få blomster der blomstrer hele året, da vi er indehavere af alt slags vejr, men her på siden har vi samlet de bedste tips og tricks til at få et flot, farverigt og frodigt blomsterbed, som blomstrer hele sæsonen, og kommer igen og igen. 

Planlægning før etablering af blomsterbed

Du bør gøre dig nogle overvejelser, inden du begynder at anlægge et blomsterbed. Det er nemlig vigtigt at gøre sig nogle tanker og dermed planlægge, hvor du ønsker dit bed skal være, blomsternes højde, deres farver og blomstringstid. 

En have er for de fleste smukkest når den er i fuld flor, og derfor har vi lavet en oversigt med tips, til hvad du bør overveje, inden du går ud, og stikker spaden i jorden, og etablerer et blomsterbed. 

Placering af blomsterbed 

Når det kommer til hvor du skal placere dit blomsterbed, er det selvfølgelig op til dig selv, men vi vil alligevel give dig et par tips, du bør tænke over, inden du begynder at gøre klar til dit nye blomsterbed.

Jordforhold i dit blomsterbed

Tjek først og fremmest din haves jordforhold. Det kan selvfølgelig variere fra sted til sted i haven, men det er en rigtig god idé at tjekke jordforholdene der hvor du ønsker dit bed skal placeres. En lerholdig og tung jord er ikke optimal, hvis du ønsker blomster eller planter, der egner sig bedre til sandet jord.

Placer blomsterbed op ad dit hus

Overvej om hvorvidt du ønsker, at placerer blomsterbedet op ad dit hus, således du kan kigge på det og nyde det indefra, gennem vinduet og fra din terrasse. 

Blomsterbed skygge eller sol

Er dit blomsterbed placeret i skygge eller i sol, bør du derudfra vælge blomster, der passer efter hvad de trives bedst med. De fleste blomster og planter kan dog bedst lide sol, derfor er det smartest at placere sit blomsterbed, hvor der minimum er delvist sol i løbet af en dag.

Størrelse på dit blomsterbed

Når det kommer til størrelsen af dit blomsterbed, er der tre væsentlige faktorer, du bør overveje; din haves størrelse og anden beplantning, den tid du har til at passe blomsterbedet og hvad du/I ellers bruger haven til. 

Din haves størrelse

Er din have knap så stor, og er der for eksempel mange træer og større buske, kan det godt komme til at virke massivt med et stort blomsterbed. Det er selvfølgelig smag og behag, men det er noget du kan overveje. Et mindre blomsterbed kan sagtens være fint og skønt at se på. Du kan se et udvalg af træer til haven her.

Tid du har til at passe blomsterbedet

Når du skal til at anlægge et blomsterbed og vælge blomster dertil, bør du overveje hvor meget tid, du reelt har til at holde det ved lige. Forskellige blomster kræver forskellige ting, og selv blomster og planter der ikke kræver det helt store skal passes og vedligeholdes. 

Brug af din have

Dertil kan det også være en god idé at overveje hvad haven bruges til. Har du børn der spiller fodbold eller tumler rundt på græsplænen? Her er det smart at tænke det med ind i planlægningen, før du laver dit nye blomsterbed. 

Type blomsterbed

Den lidt sjovere “planlægning” – hvilken type blomsterbed ønsker du i din have? Det afhænger selvfølgelig også af om det velegnet til din have, men eller er det ren smag og behag. Vi har her samlet en liste over typer blomsterbede, som du kan lade dig inspirere af.

Blomsterbed i græsplæne

Ønsker du et smukt og frodigt blomsterbed i din græsplæne, kan det sagtens lade sig at gøre. Græsplæner er faktisk et sted der tit omdannes til et blomsterbed. En græsplæne indeholder stor biomasse og god næring, som kan være helt fantastisk for dit nye blomsterbed, når det skal omdannes. 

Her er nogle gode tips og tricks til dig, som ønsker et blomsterbed i græsplænen.

 • Det er en god idé at starte minimum seks måneder før med at vende din plænes græstørv nedad, så det ikke får lys og dermed går ud og “dør”. 
 • Fjern kun græstørven hvis det er absolut nødvendigt. Hvis du har været hurtigt ude og vil plante her og nu (eller hvis du vil lave staudebed), kan det blive nødvendigt, at fjerne og skrælle græstørven af.
 • Du skal kun skrælle den øverste græstørv af, altså de øverste centimeter græsrødder – dette gøres relativt vandret med en skarp spade (Pas på ryggen). 
 • Når du har fjernet al græstørv, bør du grave jorden grundigt igennem, så rødderne bliver revet af og ødelagt. 
 • Når en del af biomassen fjernes er det nødvendigt at gøde blomsterbedet. Dette kan gøres med god omgang kompost.

Stauder i blomsterbed

Stauder er virkelig skønne blomster, som kommer igen år efter år. Stauder er nemme, lige så nemme som en græsplæne (næsten). Et staudebed kræver ikke den helt store omgang vedligeholdelse, men det kræver lidt planlægning, så du ikke kommer til at ærgre dig senere hen. Men, med et staudebed kan du dagligt plukke fine, flotte buketter og bare nyde det smukke blomsterbed.

Her er nogle gode tips og tricks til dig, som ønsker stauder i et blomsterbed.

 • Først og fremmest så skal du overveje sol -og skyggeforhold og hvordan dit blomsterbed med stauder skal vende.
 • Find ud af jordforholdene der hvor du ønsker dit staudebed – mærk på jorden med dine finger og/eller stik en spade/skovl i den. Du kan også se på hvad der allerede gror godt i jorden.  
 • Find ud af hvilke stauder du synes er flotte og smukke og som du godt kunne tænke dig i dit blomsterbed. 
 • Det kan være en god idé at starte med få forskellige stauder og løbende tilføre flere.
 • Vælg gerne nogle stauder der blomstrer på forskellige tidspunkter i løbet af sæsonen, så du dermed kan plukke dem løbende.
 • Overvej højde og omfang på dine stauder i blomsterbedet – de kommer hurtigt til at fylde mere end man lige tror – du kan skabe dig et overblik ved, at lægge de ønskede stauder ovenpå jorden i blomsterbedet, inden de plantes. 
 • Plant eventuelt de højeste stauder bagerst og de mindste stauder forrest i blomsterbedet, så det skaber lidt struktur.
 • Det kan være en fordel at plante stauderne på en regnvejrsdag, de de har brug for en del vand i starten.
 • Du kan med perfektion plante krydderurter i dit blomsterbed med stauder. 
 • Det kan også være smart, alt afhængigt af størrelse, at anlægge en mindre sti gennem blomsterbedet med stauder. 
 • Du bør også overveje, om du ønsker at have en god kant på dit staudebed – dette kan være en fordel hvis græsplænen ved siden af bruges til for eksempel leg og boldspil.

Terrasse med blomsterbed

Ønsker du et blomsterbed på din terrasse? I sommerhalvåret bruges der meget tid på terrassen, så hvorfor ikke gøre den til en del af haven med et smukt, velduftende blomsterbed, lige der hvor du sidder – det er da hyggeligt.

Med blomsterbed på terrassen har du nogle forskellige muligheder, så her er der lidt inspiration til dig, som ønsker et terrasseblomsterbed. 

Først og fremmest bør du medtænke om din terrasse er syd-vent, nord-vent eller lignende. Derfra kan du finde ud af hvilke planter og blomster, der vil trives på og ved din terrasse.

 • Anskaf dig nogle plantekasser som kan fungere som blomsterbed.
 • Lav blomsterbed op ad gavlen, under et eventuelt vindue og afgræns det ved terrassens fliser.
 • Afgræns og indram terrassen ud til haven med nogle smukke, farverige blomsterbede. 
 • Anvend krukker i forskellige størrelse med forskellige blomster, krydderurter og stauder. 
 • Har du en overdækket terrasse kan du eventuelt hænge planter ned fra taget.
 • Er din terrasse stor kan du anlægge et bed midt på terrassen, så terrassen danner en form for ramme om blomsterbedet. 
 • Lav en form for mur eller kant rundt om terrassen og plant blomster øverst i afgrænsningen.
 • Hæng blomsterkasser fra vindueskarme, muren eller lignende. 

Rundt blomsterbed

Kunne du godt tænke dig et rundt blomsterbed? Et rundt blomsterbed er yndigt og flot og kan give din have et fint lille pift. Det kan på samme måde som et firkantet blomsterbed indeholde en masse fine blomster der passer til din smag.

Her er nogle gode tips og tricks, du kan lade dig inspirere af.

 • Overvej størrelsen på dit runde blomsterbed, så det passer til din have og skaber harmoni.
 • Hvor skal det placeres? Det kan sagtens placeres midt på en græsplæne, så skal du bare bruge den teknik, som vi har beskrevet i blomsterbed i græsplæne.
 • Overvej om det skal have en kant af sten, mursten, træ eller lignende – det gør det lettere at holde fri for ukrudt. 
 • Det kan være en god idé at plante et træ eller lignende i midten af det runde blomsterbed, så der er noget i det året rundt, og når blomsterne så titter frem, ser det super flot ud.
 • Du kan også lave det som et højbed – du kan eventuelt fylde nogle runde cementblokke med jord og plante blomster i toppen af den. Du kan hertil også plante en slyngplante der gror op ad kanten på blomsterbedet.

Blomsterbed med kant

Vil du gerne have at dit blomsterbed afgrænses, findes der mange muligheder for det. Uanset hvilket udtryk du ønsker til din have, er der rig mulighed for at finde noget der passer til din smag. Udover at det kan se rigtig godt ud med en kant til dit blomsterbed, hjælper det også med at holde styr på blomsterbedet og/eller græsplænen.

En synlig kant til blomsterbedet kan være med til skabe en fin og flot ramme om dit blomsterbed og give din have et harmonisk udtryk. Er du ikke så meget til en synlig kant, kan du også sagtens få en skjult kant. Lige meget hvilken slags du vælger, hjælper en kant med at holde styr på haven, og dermed er du selv herre over, hvordan din have former sig.  

Skjulte og/eller synlige kanter til dit blomsterbed kan for eksempel bestå af galvaniseret stål, træ, pil sten eller kraftig plastik – mange af disse fås i forskellige former og længder, så det passer til dit blomsterbed.

Blomsterbed med sten

Et blomsterbed med sten kan være flere ting – det kan både være blomster og planter blandet med sten i et bed, eller at stenene skal fungere som en form for bedafgrænsning, samtidig med at de giver et flot, æstetisk look. Nedenstående finder du inspiration til et stenbed med stenbedsplanter. 

Stenbed med stenbedsplanter

Stenbedsplanter holder rigtig godt, året rundt næsten og kan kombineres i alle mulige farver og former. 

 • Vælg forskellige størrelser sten, kæmpe store og små sten. 
 • Kom hele farvepaletten rundt ved at vælge forskellige arter stenbeds-blomster.
 • Plant først stenbedsplanter i krukker – gerne en hel sæson.
 • Når du har plantet stenbedsplanterne er det vigtigt du holde dem fugtige.
 • Så snart de er etableret, er det begrænset hvor meget du skal passe dem.
 • Stenbedsplanterne skal have en del lys, så de kan vokse sig store og flotte. 
 • De behøver ikke meget gødning og vand når de først har sat sig. 
 • Når stenbedsplanterne skal flyttes fra krukke, skal det ske med forsigtighed – de skal placeres hensigtsmæssigt, så de har plads til at gro.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like