Undgå indbrud: Sådan tjekker du, om dine låse er sikre nok

Undgå indbrud: Sådan sikrer du, at dine låse fungerer optimalt
Undgå indbrud: Sådan sikrer du, at dine låse fungerer optimalt
Du bør altid sikre dig, at låsene i din bolig er sikre. I denne artikel får du indsigt i, hvordan du tjekker, om det er på tide, at dine låse bliver udskiftet, ligesom du får gode råd til, hvilken lås du bør vælge.

Når du skal vælge nye låse til din bolig, er det vigtigt, at du vælger en model, der er borebeskyttet og vanskelig at dirke op. Hvis ikke låsene i din bolig lever op til disse krav, risikerer du, at indbrudstyvene har nem adgang til din bolig.

Du kan altid få en låsesmed til at tjekke låsene i din bolig, hvis du vil være sikker på, at de lever op til de sikkerhedskrav, som stilles. En låsesmed vil samtidig kunne hjælpe dig med, hvilke låse du bør vælge, hvis ikke dine nuværende er sikre nok.

Hvilke krav stilles til moderne låse?

Der er ikke nogle krav til, hvilke låse du skal have i din bolig, men det er alligevel en god idé at være på vagt. Hvis dine låse ikke lever op til forsikringsselskabernes krav, risikerer du, at du ikke kan få forsikret dine ting i tilfælde af indbrud.

I princippet er det eneste krav, at der skal være lås på din bolig, men hvis du har værdier af særlig værdi – eksempelvis dyre designermøbler, hvis samlede værdi løber op i mange penge – kan du komme ud for, at forsikringsselskabet stiller særlige krav til låsene i din bolig.

Uanset hvad, er det dog en god idé at se nærmere på, om din bolig er ordentligt sikret, så indbrudstyve har så ringe forudsætninger for at bryde ind som muligt. Det kan du eksempelvis gøre ved at gennemgå de eksisterende låse i din bolig.

Hvilke låse bør udskiftes?

Du bør altid starte med at tjekke de låse, der befinder sig i yderdørene. Her er det væsentligt, at du ser på deres alder og type, så du er sikker på, at de lever op til de krav, der stilles til sikkerhed i dag.

Samtidig bør du overveje, hvor mange der har haft adgang til de nøgler, der anvendes til at låse låsene op. Hvis der sidder en gammel lås i din bolig, er sandsynligheden for, at flere tidligere ejere har delt nøgler ud, hvorfor andre kan have adgang til din bolig, hvis ikke låsen har været udskiftet. I såfald kan det være en god idé at få låsen udskiftet.

Generelt bør du være opmærksom på, at stort set alle fabrikanter har svagheder. Nogle låse kan nemt dirkes op, mens andre kan bores ud. Ruko og Zeiss har især svagheder, hvis der er tale om låse af ældre dasto. En ældre Ruko-lås har et rundt hoved og fem stifter, som er nemme at dirke op.

En nyere lås er mere sikker, da disse typisk laves med 6 eller 11 stifter, hvoraf sidstnævnte er den mest sikre. Forsikringsselskaberne anbefaler generelt, at du får en låsesmed til at tjekke om låsen skal udskiftes, hvis den er mere end 10 år gammel eller har tydelige tegn på slid.

Hvordan vælger du den rigtige lås til din bolig?

Hvis du står og skal have udskiftet låsene i din bolig, og du gerne vil sikre dig, at låsene overholder sikkerhedskravene, er det en god idé at rådføre dig med en låsesmed, der kan give dig vejledning i forhold til dørene i huset.

Der findes mange nøgle- og låsesystemer, hvor låsen ikke kan kopieres. Hvis du vil have en kopi, er det nødvendigt, at du medbringer nøglens identifikationsnummer, hvorefter kopieringen bliver registreret.

Generelt bør du vælge en lås, der:

  • er vanskelig at dirke op.
  • har kopibeskyttede nøgler.
  • har borebeskyttelse i cylinderhuset, så den ikke blot kan bores op.

I yderdøren bør du have to gode låse, hvor den ene kan låses indefra med en nøgle. Kommer tyven gennem vinduet, vil vedkommende ikke kunne komme ud gennem døren, hvorfor du gør det besværligt for dem at stikke af med eksempelvis et fjernsyn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like
Læs mere

Løft dit værelsesdesign med en stilfuld skærmvæg

Skærmvægge er en fantastisk måde at tilføje et unikt touch til din boligindretning. De er alsidige og kan bruges på forskellige måder til at forbedre et rums udseende. Uanset om du vil skabe en følelse af privatliv, tilføje et statement-element til din stue eller blot opdele et rum, er skærmvægge en fremragende løsning. I denne artikel vil vi diskutere, hvordan du kan designe dit værelse med en skærmvæg.
Læs mere